Forskere har skabt antimikrobielle køkkenoverflader ved hjælp af en ganske uventet metode: De har efterlignet hajers hud.

Takket være disse nye teknologier er der fundet en løsning, der sikrer hygiejniske overflader ved forarbejdning af kød uden brug af kemikalier.

Overfladerensning er en af de mest udfordrende opgaver i fødevareindustrien, og det er afgørende at holde disse overflader bakteriefrie, når man arbejder med kød. For at tilbyde en ny løsning har newzealandske forskere udviklet en teknologi, der er direkte inspireret af naturen .

Det er en ny teknik til teksturering af metaloverflader , der er udført ved hjælp af avanceret laserteknologi. Forskere fra Hopkirk Research Institute har i samarbejde med New Zealand Food Safety Research Centre og en gruppe af anvendte teknologier formået at efterligne hajskindets antimikrobielle egenskaber ved at kopiere dets tekstur .

Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Laser Applications og viser en betydelig reduktion i bakterievæksten på disse overflader . Dette er et skridt fremad i overgangen fra rengøringsprocesser til forebyggende processer, da der vil være mindre og mindre behov for at anvende kemikalier til at beskytte overflader mod patogener.

Laserteknologi bruges til at ætsen mikroskopiske mønstre på overflader af rustfrit stål, hvilket gør det vanskeligere for bakterier at klæbe sig fast og dermed formere sig . På samme måde får det behandlede metal vandafvisende egenskaber, hvilket yderligere begrænser mikrobernes overlevelse.

Disse opdagelser er et betydeligt fremskridt inden for fødevaresikkerhed, da de ud over at reducere mængden af bakterier også mindsker risikoen for kemisk forurening , som er inaktiv i traditionelle rensningsprocesser.A

Сreody ❤️