4 råd fra en gastroenterolog til en sund tarmflora og ro i maven
Da gastroenterologen Juliana Suárez begyndte at offentliggøre indhold på sociale medier, blev hun opmærksom på et vigtigt problem: Folk er generte over at tale om deres fordøjelsessystem.
Da gastroenterologen Juliana Suárez begyndte at offentliggøre indhold på sociale medier, blev hun opmærksom på et vigtigt problem: Folk er generte over at tale om deres fordøjelsessystem.
»Der er en vis skam forbundet med det, og folk har svært ved at tale om deres symptomer,« fortalte Suárez til BBC Mundo.
»Og jeg begyndte at tale om mange emner, gastritis, hepatitis, pancreatitis, refluks, og vi opdagede, at der er mennesker, der ikke engang kan udtale ordet gastroenterolog.«
»Det var, da jeg talte om afføring og begyndte at vise billeder af afføring på min konto, at folk simpelthen forstod det. Det var da, jeg fik tilnavnet ›la doctora Popó‹ (doktor Afføring),« forklarer den colombianske ekspert.
Siden da har doktor Suárez brugt sin TikTok-konto @DoctoraPopó til at tale om, hvordan fordøjelsessystemet fungerer, og til at føre en seriøs samtale om afføring.
Hun har også udgivet en e-bog med titlen »El arte de hacer popó: Una digestión sana. Una vida feliz« (Kunsten at lave afføring: En sund fordøjelse, et lykkeligt liv).
»Vi blev frataget vores nysgerrighed omkring afføring, da vi var børn – vi fik at vide, at ›bæ‹ var grimt – men nu som voksne har vi et rum, hvor vi kan tale normalt om det.«
Dr. Suárez talte med BBC Mundo om de største fejl, folk begår i forhold til deres fordøjelsessundhed, og gav nogle råd til, hvordan man kan gå regelmæssigt på toilettet.
1. Spis flere fødevarer
Dr. Juliana Suárez
Dr. Suárez har udgivet en bog, hvor hun forklarer, hvordan mikrobiotaen i maven fungerer.
I dag er det meget svært at være på sociale medier, se tv eller læse et magasin uden at støde på en eller anden omtale af de mange »mirakuløse diæter«, der lover at hjælpe med at tabe sig ved at udelukke en eller flere typer fødevarer.
Men Dr. Suárez’ råd er det modsatte: »Jeg siger til folk, at problemet ikke ligger i maden, men i hver persons mikrobiota«.
Mikrobiotaen er et økosystem af bakterier, der lever i vores fordøjelsessystem og hjælper os med at nedbryde den mad, vi spiser. Og mikrobiotaen elsker mangfoldighed.
Dr. Suárez forklarer, at den aktuelle »besættelse« på sociale medier af at finde den »perfekte kost« har fået folk til at fjerne alle former for fødevarer fra deres kost, hvilket har svækket deres mikrobiota.
»Det er ikke linsernes skyld, det er ikke gluten – som er blevet fuldstændig dæmoniseret – det er ikke hvidløg, men mikrobiotaen påvirkes af mangel på fibre i kosten, stress, mangel på motion …«.
Jo flere naturlige fødevarer vi inkluderer i vores kost, jo bedre bliver vores fordøjelse, siger Dr. Suárez.
»Det, jeg siger i bogen, er, at vi skal begynde at spise igen. Men det er som om jeg har været maratonløber, som ikke har trænet i lang tid og nu skal løbe et maraton på 42 km: Man skal begynde at opbygge mikrobiotaen lidt efter lidt«.
Lægen anbefaler at eksperimentere gradvist med at tilføje nye naturlige fødevarer til kosten, indtil alle fødevaregrupper er repræsenteret: »mejeriprodukter, mere frugt, mere grøntsager, flere bønner, flere linser, flere kikærter, flere nødder, flere frø«.
2. Lev et sundt liv og lad være med at blive besat af den perfekte kost
Bedre søvn hjælper med at fordøje maden bedre, siger læge Suárez.
Ud over den rolle, mikrobiota spiller i nedbrydningen af maden, siger læge Suárez, at dette økosystem, der lever i vores mave, styrer mange processer i vores krop, fra humør til immunsystem, hvilket gør det til et grundlæggende element for vores velbefindende.
»Her er der et meget vigtigt økosystem, der styrer vores metabolisme, hjerte-kar-sundhed, hormoner, hud og autoimmune sygdomme, og vi har stadig svært ved at forstå, at vi skal give det sin vigtigste næringsstof, som er fibre, og ikke ultraforarbejdede fødevarer«, som er fødevarer, der indeholder alle mulige tilsætningsstoffer og konserveringsmidler.
Desuden er det et økosystem, der er særligt følsomt over for mange faktorer i vores liv, herunder stress, langvarig brug af antibiotika og stillesiddende livsstil.
»Mennesker med stærkere fordøjelsessystemer er dem, der har en mangfoldig mikrobiota, spiser en varieret kost, motionerer og sover godt, og når alle disse elementer er til stede, bliver de ikke besat af, om de spiser en is eller en hamburger her og der.«
Lægen mener desuden, at det at være så fokuseret på, hvad man skal spise og ikke spise, ender med at skabe en angsttilstand og gør, at folk ikke nyder maden.
»Det handler ikke om en perfekt kost, det handler om at træffe rigtig gode beslutninger, og der skal altid være plads til undtagelser.«
Hun fortæller, at i ekstreme tilfælde hos nogle af sine patienter er mikrobiotaen så påvirket, at »de næsten ikke kan spise kylling med gulerødder, fordi alt andet gør dem ondt«.
»Når maden begynder at give symptomer, bliver fordøjelsen vanskelig, og det er her, folk, der stoler på sociale medier og medierne, giver maden skylden. Dette skaber også angst og får folk til at udelukke flere fødevarer«.
Når de opdager det, har de fjernet en stor del af de fødevarer, de har brug for for at have en sund mikrobiota.
3. Begynd tidligt og hold fast
Dr. Suárez anbefaler at introducere børn for grøntsager, som om det var legetøj.
»Mange af disse problemer begynder i barndommen,« forklarer dr. Suárez.
»Der er bestemte øjeblikke i udviklingen, for eksempel når man tager bleen af, som kan være meget traumatiske. Eller når man introducerer frugt og grøntsager i børns kost, hvilket ikke er let.«
Ifølge Suárez svigter forældre ofte, når det gælder om at introducere frugt og grøntsager til deres børn fra barndommen. En god måde at gøre det på er at præsentere dem som legetøj.
»Lad os lave en avocadomaske til dukken, og hun vil ikke spise den, men hun lærer avocado at kende og leger med den, og når hun bliver ældre, vil hun lettere indføre den i sin kost.«
Denne eksponering for nye smage, dufte og teksturer har også en stor fordel: Det kan gøres på ethvert tidspunkt i livet, som Suárez siger, at det skete for hende.
»Aubergine tiltalte mig ikke, men jeg lærte at spise det for et par år siden. Jeg har aldrig kunnet lide avocado. Men hvis man ikke vænner sig til smagen og inkluderer dem i kosten, forbliver de uden for ens kost.«
Ifølge lægen træner vi også vores smag, når vi træner vores mikrobiota med disse nye fødevarer.
»Smagen ændrer sig, fordi den i høj grad styres af mikrobiotaen.«
4. Lyt til din krop
Der er mange ting ved vores krops funktion, som vi endnu ikke helt forstår, men der er også mange ting, som vi gennem grundig videnskabelig forskning har været i stand til at opdage.
Og på trods af at vi har et univers af information til rådighed, er det for læge Suárez overraskende, hvor lidt folk ved om deres egen krop, og hvor genert de er over at spørge.
“En person, der søger rensning, som føler, at han eller hun har brug for at rense kroppen, er det, fordi han eller hun ikke har en god afføring. Vi mennesker har organer, der udfører det arbejde, vi har nyrer, lever, lunger og tyktarm, der håndterer affaldsstoffer».
«Hvis jeg er bevidst om det, behøver jeg ikke at rense eller udrense min krop, men i stedet begynde at spise mere fiber, mere frugt, mere grøntsager, motionere og sove bedre og gå godt på toilettet”.
Og lyt til din krop, for din krop er den første til at fortælle dig, hvad den har brug for.
»Vi ser mange mennesker, der står tidligt op for at gå i fitnesscenter eller på arbejde, ikke spiser morgenmad, og så kommer afføringsrefleksen, som normalt opstår om morgenen, på arbejdspladsen. Og der er mennesker, der holder sig, fordi de tror, det er ›upassende (at gå på toilettet)‹«.
»Vi er ikke bevidste om, at fordøjelsessystemet er et meget specialiseret rør, der forbinder munden og anus, som optager næringsstoffer og producerer affald, og at hvis man ikke sørger for at tømme affaldet hver dag, giver man ikke plads til at gå på toilettet, og så får man problemer«.